چنانچه قصد دارید برای سرویس بهداشتی خانهتان روشویی بخرید، ممکن است از دیدن طیف متنوع انواع روشویی در بازار، گیج شده باشید. با این حال، اگر انواع و سبکهای مختلف روشوییهای موجود را بشناسید و ویژگیهای منحصربهفرد هر یک را درک کنید، انتخاب برایتان راحتتر و لذتبخشتر خواهد شد.
در این مطلب سعی داریم با معرفی انواع روشویی مدرن و کلاسیک، شما را در این مسیر راهنمایی کنیم.
روشویی چیست؟
کارشناسان طراحی داخلی، روشویی را به عنوان مبلمانی مرکب از کاسۀ روشویی، کانتر (پیشخوان) و فضای ذخیرهسازی مرتبط با آن تعریف میکنند. روشویی در کنار توالت (فرنگی و ایرانی)، دوش و وان، یکی از مهمترین اجزای سرویس بهداشتی و حمام محسوب میشود و میتواند تاثیر بزرگی بر روی شکلگیری سبک دکوراسیون شما بگذارد.
روشوییها تنوع فوقالعادهای دارند. بنابراین، دانستن اینکه چه نوع روشوییهایی در دسترساند، به شما کمک میکند با توجه به فضای سرویس بهداشتی، نیازها، سبک خانه و بودجۀ خود انتخاب بهتری داشته باشید. در ادامه به معرفی رایجترین انواع روشویی سرویس بهداشتی میپردازیم.
انواع روشویی سرویس بهداشتی
انواع روشویی سرویس بهداشتی را میتوان از چند جنبه دستهبندی کرد:
- پایهدار (ایستاده) یا بدون پایه (دیواری) بودن
- کابینتدار یا بدون کابینت بودن
- نحوه و محل نصب کاسۀ روشویی (روکار، توکار و نیمهتوکار)
- جنس کاسه و کابینت
- شکل کاسه و کابینت
در ادامه، به معرفی انواع روشویی سرویس بهداشتی بر اساس این دستهبندیها میپردازیم.
1. انواع روشویی بر اساس پایهدار (ایستاده) یا بدون پایه (دیواری) بودن
انواع روشویی دیواری (شامل روشویی بدون پایه و روشویی نیمپایه) به دیوار متصل میشوند و فضای روی زمین را اشغال نمیکنند. اما روشوییهای ایستاده (شامل انواع روشویی پایهدار)، به وسیلۀ پایه روی زمین قرار میگیرند.
2. انواع روشویی بر اساس کابینتدار یا بدون کابینت بودن
در سالهای اخیر انواع روشویی کابینتی (کابینتدار) بسیار محبوب شدهاند. این مدل روشویی جدید، جایگزین روشوییهای بدون کابینت قدیمی شده است و این امکان را میدهد که با اضافه کردن کابینت از فضای زیر روشویی استفاده کرد. انواع مدل کابینت دستشویی به عنوان جزئی از دکوراسیون فضا، بر زیبایی و جلوۀ سرویس بهداشتی میافزاید.
3. انواع روشویی از نظر نحوه و محل نصب کاسۀ روشویی
روشوییها از نظر نحوه و محل نصب کاسۀ روشویی در ۳ دسته کلی جای میگیرند: روکار، توکار و نیمهتوکار.
در مدل توکار (روشویی بدون لبه)، کاسۀ روشویی درون کانتر و کابینت قرار میگیرد. در مدل روکار، کاسه به صورت مجزا روی کابینت قرار میگیرد. نوع نیمهتوکار (روشویی لبهدار) هم چیزی است مابین این دو، یعنی لبه یا بخشی از کاسه از کانتر بیرون میزند.
4. انواع روشویی بر اساس جنس کاسه و کابینت
جنس روشویی یکی از مهمترین عوامل انتخاب آن است. زیرا جنس نهتنها بر ظاهر و زیبایی روشویی تاثیر میگذارد، بلکه بر دوام، مقاومت در برابر رطوبت و لکه و همچنین سهولت تمیز کردن آن نیز موثر است.
جنس روشویی از ۲ جهت قابل بررسی است: جنس کاسه روشویی و جنس کابینت روشویی.
رایجترین جنسهای کابینت روشویی، چوب و ادمدیاف، پیویسی، فلز، سنگ و… است. اما وقتی صحبت از جنس روشویی میشود، معمولاً منظور جنس کاسه روشویی است. بر این اساس، انواع جنس روشویی عبارتاند از:
- چینی: چینی یکی از محبوبترین جنسها برای روشویی است. انواع روشویی چینی، مقاومت بالایی در برابر رطوبت، لکه و خراش دارند و بهراحتی تمیز میشوند. همچنین، تنوع طرح و رنگ بالایی دارند و با هر نوع دکوراسیونی هماهنگ میشوند.
- سرامیک: شباهت زیادی به چینی دارد اما بادوامتر است. انواع روشویی سرامیکی مقاومت خوبی در برابر رطوبت دارند و در طرحها و رنگهای متنوعی تولید میشوند.
- سنگ طبیعی: انواع روشویی سنگی از سنگهای طبیعی مانند مرمر، گرانیت، کوارتز و اونیکس ساخته میشوند. این روشوییها ظاهری لوکس و طبیعی دارند و به عنوان یک عنصر دکوراتیو در سرویس بهداشتی استفاده میشوند. بااینحال، سنگ طبیعی نسبت به چینی و سرامیک گرانتر است و به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
- شیشه: انواع روشویی جدید شیشهای، ظاهری مدرن، شفاف و شیک دارند. این روشوییها در برابر لکه مقاوماند و بهراحتی تمیز میشوند، اما در برابر ضربه آسیبپذیرند.
- رزین: روشوییهای رزینی از ترکیب رزین و پودر سنگ ساخته میشوند. این روشوییها در طرحها و رنگهای متنوعی تولید میشوند و میتوانند شبیه به سنگ طبیعی به نظر برسند. رزین مقاومت خوبی در برابر رطوبت دارد، اما در برابر حرارت زیاد، حساس است.
- استیل ضدزنگ: روشوییهای استیل ضدزنگ ظاهر صنعتی و مدرنی دارند. این روشوییها بسیار مقاوماند و بهراحتی تمیز میشوند. اما ممکن است اثر انگشت روی آنها باقی بماند.
جدیدترین نسل کاسههای روشویی مدرن، علاوه بر سبکی، از مقاومت بالا و شکلپذیری قابل توجهی برخوردار است و به کمک آن کاسههایی با لبههای باریک و مقاوم تولید میشود. این نوع روشویی، نیازمند تکنولوژی پیشرفتهای است که برند روکا به کمک فرمولاسیون اختصاصی چینی بهداشتی خود، به نام Fineceramic قادر به تولید آن است و مبدع آن به شمار میرود.
5. انواع روشویی بر اساس شکل کاسه و کابینت
شکل و فرم روشویی نیز از دو جنبه قابل بررسی است: شکل کاسۀ روشویی و شکل کابینت روشویی.
- انواع کاسۀ روشویی در اشکال رایج دایره، بیضی، مربع، مستطیل و چندضلعی تولید میشوند. البته اشکال خاصی هم داریم که تعداد آنها به نسبت اشکال رایج کمتر هستند.
- کابینت روشویی نیز معمولاً از شکل کاسه پیروی میکند تا با آن هماهنگ باشد.
انواع روشویی بر اساس مدل
طراحان از ترکیب آنچه در بالا گفتیم، به طیف متنوعی از طرحها و سبکهای روشویی کلاسیک و مدرن دست یافتهاند که بررسی همۀ آنها در این مجال ممکن نیست. در ادامه، ۹ مورد از رایجترین انواع روشویی سرویس بهداشتی را معرفی میکنیم تا بتوانید با ذهن منسجمتری به بررسی طرحهای متنوع بازار بپردازید.
1. روشویی پایهدار (Pedestal Vanity)
روشویی پایهدار سادهترین نوع روشویی است که حتماً در خانههای قدیمی زیاد دیدهاید. نوع کلاسیک این روشویی به فضای بسیار کمی نیاز دارد و فاقد پیشخوان و فضای ذخیرهسازی (کابینت، قفسه و…) است. روشویی پایهدار نصب آسانی دارد و با هر سبک دکوراسیون هماهنگ میشود، اما اغلب انتخاب کسانی است که فضای سرویس بهداشتیشان محدود است.
اگر به پیشخوان یا فضای بزرگی برای ذخیرهسازی وسایل نیاز دارید، این گزینۀ کلاسیک هیچ امکاناتی ارائه نمیدهد. البته در سالهای اخیر نوع دیگری از روشویی پایهدار رایج شده است که در ادامه آن را معرفی میکنیم.
2. روشویی پایهدار کابینتی مستقل از دیوار (Freestanding Vanity)
این نوع روشویی، همانطور که از نامش پیداست، دقیقاً مانند یک میز توالت یا کمد مستقل از دیوار است؛ در واقع، ترکیبی از کابینت و سینک که روی چهار پایه قرار میگیرند. روشوییهای پایهدار کابینتی نسبت به روشوییهای کابینتی دیواری، سنتیتر و کلاسیکتر به نظر میرسند.
ظاهر زیبا و کلاسیک همراه با فضای نگهداری وسایل و توانایی پنهان کردن لولهکشی از مزایای آن است. این کابینت اگر از مواد مستحکم ساخته شود میتواند سالها دوام بیاورد و یک گزینۀ مقرونبهصرفه با طراحی فوقالعاده محسوب میشود.
3. روشویی رومیزی (Countertop vanity) یا روشویی کاسهای (Vessel Vanity)
روشویی کاسهای یکی از خاصترین انواع روشویی جدید است که مانند یک کاسۀ بزرگ یا حوضچه روی پیشخوان قرار میگیرد و شیرآلات آن هم از نوع پایهبلند یا توکار است که به آن ظاهری مجللتر میبخشد.
روشویی کاسهای نصب آسان و جذابیت بصری منحصربهفردی دارد، اما تمیز کردنش (در محل اتصال با پیشخوان) سخت است و به دلیل کاهش دادن ارتفاع کابینت از فضای مفید آن کم میکند. استفاده از این مدل روشویی در اماکن تجاری مدرن مانند کافهها، رستورانها یا هتلها بسیار رایج است.
کاسۀ روشویی رومیزی میتواند با نقوش و طرحهای پیچیده ساخته شود و از نظر طراحی با حمامهایی که دوش یا وان مستقل دارند، بهخوبی کار میکند. متریال آن نیز متنوع است؛ از شیشۀ سکوریت گرفته تا فلز، چینی، انواع روشویی سرامیکی، انواع روشویی سنگی و کاسههای دستساز و هنری و… .
این کاسهها را میتوان بر روی هر نوع کانتر از جمله لمینت پلاستیکی، سنگ، کاشی و سرامیک یا کانترهای کامپوزیت مصنوعی نصب کرد. تنها چیزی که مهم است هماهنگی با سبک دکوراسیون شماست.
4. روشویی بدون پایه یا روشویی شناور (Floating Vanity)
برخلاف روشوییهای سنتی پایهدار که روی زمین قرار میگیرند، روشویی بدون پایه، هیچگونه تماسی با زمین ندارد و به نظر میرسد روی دیوار معلق است. به همین دلیل، به این نوع روشویی، روشویی وال هنگ، روشویی شناور، یا روشویی دیواری (Wall-mounted Vanity) نیز گفته میشود. با انجام این کار، فضای بین روشویی و زمین آزاد میشود، فضا بزرگتر به نظر میرسد و ظاهری مدرن و مینیمال به خود میگیرد. نظافت انواع روشویی دیواری نسبت به روشوییهای پایهدار راحتتر است. همچنین، استفاده از آن برای افراد معلول راحتتر است و افراد کوتاهقد هم میتوانند ارتفاع آن را در هنگام نصب تنظیم کنند.
این گزینه یک انتخاب متداول برای بودجههای محدود یا فضای محدود است. برای اینکه به جلوهای فوق مدرن برسید، میتوانید در زیر آن LED هایلایت نصب کنید. این مدل روشویی میتواند با کابینت یا بدون کابینت اجرا شود.
5. روشویی گوشهای یا کنج (Corner Vanity)
روشویی گوشهای یک سبک بسیار محبوب برای سرویسهای کوچک یا باریک و قرارگیری در حمام است. این مدل روشویی طوری طراحی شده است که در گوشههای پرت فضا قرار میگیرد و جای خیلی کمی اشغال میکند تا بتوان از فضای موجود حداکثر استفاده را کرد. بسیاری از روشوییهای گوشهای مثلثی و گرد هستند، اما میتوانید انواع روشویی کوچک مربع یا مستطیل را نیز پیدا کنید. این مدل روشویی برای آپارتمانهای کوچک یک یا دونفره و همچنین اتاق خواب والدین ایدهآل است.برای صرفهجویی بیشتر در فضا، گاهی از انواع روشویی کوچک با نصب دیواری هم استفاده میشود.برای صرفهجویی بیشتر در فضا، گاهی از انواع روشویی کوچک با نصب دیواری هم استفاده میشود.
6. روشویی دوقلو (Double Sink Vanity)
روشویی دوقلو فواید زیادی دارد. به عنوان مثال، دو نفر میتوانند به طور همزمان مسواک بزنند و صورت خود را بشویند.
به این ترتیب، این مدل روشویی برای خانوادههایی که بچهمدرسهای دارند یا بسیار پرمشغلهاند، عالی عمل میکند. این سبک روشویی فضای ذخیرهسازی دو برابری نیز خواهد داشت.
7. روشویی توکار، روشویی بدون لبه یا زیرسنگی (Undermounted Vanity)
اگر سینک در داخل کابینت روشویی قرار بگیرد و لبههای آن با پیشخوان پوشانده شود، یک روشویی بدون لبه یا Undermount خواهیم داشت که از خاصترین انواع روشوییهای مدرن است.
پنهان بودن لبۀ سینک در این سبک، به آن ظاهری بسیار مدرن، براق، صاف و مینیمال میبخشد و یک سرمایهگذاری قابل اتکا برای خانۀ شما است، زیرا ارزش فروش مجدد ملک را افزایش میدهد. اما فضای زیر سینک آن محدود است و نصب دشوارتری دارد.
این نوع روشوییها معمولاً روی پیشخوانهای سنگی نصب میشوند. از آنجایی که سطح روشویی با سطح پیشخوان یکدست است، احتمال ریختن آب روی پیشخوان بیشتر است اما در صورت ریختن، بهراحتی میتوان آب را به داخل روشویی هدایت کرد.
8. روشویی لبهدار
روشویی لبهدار به گونهای طراحی میشود که بخش اعظم آنها در داخل پیشخوان قرار میگیرد و تنها لبههایش روی پیشخوان دیده میشود. این نوع روشوییها معمولاً روی پیشخوانهای چوبی نصب میشوند تا از نفوذ آب به داخل چوب جلوگیری کنند. اما یک عیب دارند؛ اگر آب به بیرون از کاسه روشویی بریزد، بهراحتی نمیتوان آن را به داخل روشویی برگرداند.
9. روشویی نیمپایه (Semi Pedestal Basin)
روشویی نیمپایه، ترکیبی از روشویی پایهدار و روشویی دیواری است. این روشویی درواقع، یک کاسه است که بهطور مستقیم روی دیوار نصب میشود و یک نیمپایه دارد که از کاسه به سمت کف امتداد مییابد ولی به کف نمیرسد. بنابراین، فضای کف را آزاد میگذارد و درعینحال، امکان پنهانسازی اجزای لولهکشی را فراهم میکند.
نکات کلیدی در خرید انواع روشویی سرویس بهداشتی
حالا که با انواع روشویی سرویس بهداشتی آشنا شدید، نوبت انتخاب است! برای اینکه بهترین انتخاب را برای خرید روشویی داشته باشید، به نکات زیر توجه کنید:
- ابعاد و اندازه: اندازه روشویی باید متناسب با فضای موجود در سرویس بهداشتی شما باشد. نه آنقدر بزرگ که جاگیر شود و نه آنقدر کوچک که استفاده از آن دشوار باشد.
- جنس روشویی: جنس روشویی در طول عمر، ظاهر و هزینه نگهداری آن تاثیرگذار است. انواع روشویی از جنس چینی، سرامیک، سنگ، شیشه، رزین و…، بسیار رایجاند که هریک مزایا و معایب خاص خود را دارند.
- رنگ و طرح: رنگ و طرح روشویی باید با سبک دکوراسیون سرویس بهداشتی شما هماهنگ باشد. برای مثال، انواع روشویی مدرن معمولاً خطوط ساده و مینیمال دارند، درحالیکه روشوییهای کلاسیک طرحهای پیچیدهتری دارند. رنگهای روشن فضا را بزرگتر نشان میدهند و رنگهای تیره به آن عمق میبخشند.
- روش نصب: روشوییها به صورت توکار، نیمهتوکار و روکار نصب میشوند. هر کدام از این روشها مزایا و معایب خاص خود را دارند.
- سوراخ سرریز: وجود سوراخ سرریز برای جلوگیری از سرریز شدن آب بسیار مهم است.
- نصب شیرآلات: قبل از خرید روشویی، به نحوه نصب شیرآلات (توکار یا روکار) و محل قرارگیری آنها توجه کنید.
- کابینت روشویی: اگر قصد استفاده از کابینت روشویی را دارید، به ابعاد، جنس و طراحی آن توجه کنید. کابینت باید فضای کافی برای لولهکشی و نگهداری وسایل بهداشتی داشته باشد. انواع روشویی کابینتی جدید در بازار وجود دارد که به شما فرصتهای متنوعی برای انتخاب میدهد.
- تعمیر و نگهداری: قبل از خرید روشویی، در مورد نحوه تمیز کردن و نگهداری از روشویی مورد نظر اطلاعات کافی کسب کنید. برخی از جنسها مانند انواع روشویی سنگی، نیاز به مراقبت بیشتری دارند.
- بودجه: قیمت انواع روشوییها بسته به جنس، برند و طرح متفاوت است.
جمعبندی؛ انتخاب شما چیست؟
برای انتخاب بهترین روشویی باید انواع روشویی سرویس بهداشتی را بشناسید و ویژگیهای هر یک را با سبک دلخواه و نیازهای خود انطباق دهید. همچنین، ابعاد سرویس بهداشتی و فضای کف آن را در نظر بگیرید تا از سختی حرکت در فضا یا چالش در نظافت جلوگیری کنید. بررسی قیمت انواع روشویی و انطباق آن با بودجۀ خود نکتۀ دیگری است که باید در نظر داشته باشید.
خبر خوب اینکه تنوع روشوییهای موجود در بازار، طیف وسیعی از انتخابها را در اختیارتان میگذارد و شما را به خواستههایتان خواهد رساند.
با توجه به آنچه گفتیم، شما کدام مدل روشویی را برای خانۀ خود میپسندید؟