اگر بخواهید حمام خود را به یک وان عالی مجهز کنید، قبل از هر چیز باید یکی از دو نوع اصلی وان حمام را انتخاب کنید: وان ایستاده (روکار) و وان توکار. اما کدام یک از این دو بهتر است؟ چه تفاوتهایی با هم دارند؟
در این مطلب، به بررسی تفاوت وان توکار و ایستاده میپردازیم و با بیان ویژگیها، مزایا و معایب هریک به شما کمک میکنیم تا برای خرید خود، تصمیم درستی بگیرید.
تفاوت وان توکار و ایستاده
وان یک عنصر فوقالعاده در حمام است که به شما امکان میدهد کمی آرامش بگیرید، رفع خستگی کنید، عضلات دردناک را ماساژ دهید و کودکان یا حیوانات خانگی را حمام کنید. وانها در اندازهها، شکلها، پیکربندیها و سبکهای مختلفی عرضه میشوند. در میان انواع وان حمام، دو نوع وان براساس شیوۀ نصب وجود دارد: وان ایستاده (روکار) و وان توکار.
· وان ایستاده (Freestanding Tub) دقیقاً همان چیزی است که به نظر میرسد، ایستاده و مستقل، بدون اینکه به دیوارها یا سطوح حمام متصل شود. این نوع وان، از چهار طرف باز است و روی کف حمام قرار میگیرد. اغلب، توجهها را به خود جلب میکند و بهعنوان نقطۀ کانونی حمام عمل میکند.
· برعکس، وان توکار (Built-in Tub) در دیوار حمام نصب میشود و پس از قرارگیری در جای خود، قابل جابهجایی نیست. وان توکار معمولاً زیبایی وان ایستاده را ندارد، اما به دلیل کاربردی بودنش، مورد علاقۀ افراد بسیاری است.
هر دو نوع وان بسته به ترجیحات شما در زمینۀ سبک، عملکرد و بودجه، مزایا و معایبی دارند. در ادامه، به تفاوتهای آنها میپردازیم تا بتوانید تصمیم آگاهانهتری برای خانۀ خود بگیرید.
ظاهر:
- وان توکار: این نوع وان، معمولاً با دیوارکشی ساخته میشود، میتوان آن را در گوشه نصب کرد و از یک طرف به دوش متصل میشود. درمجموع به لحاظ ظاهری، گزینههای زیادی برای وان توکار وجود ندارد.
- وان ایستاده: دلیل اصلی انتخاب وان ایستاده توسط اکثر افراد، زیبایی آن است. این وانها منحصربهفردند و نمادی از تجمل به شمار میروند. درواقع، اکثر اسپاهای لوکس از وانهای ایستاده استفاده میکنند که شکلها، اندازهها، سبکها و جنسهای مختلفی دارند (سنگ، فلز یا اکریلیک). بهطور کلی، وانهای توکار از نظر طراحی قابل مقایسه با وانهای ایستاده نیستند.
مکان:
- وان توکار: وانهای توکار باید بهطور کامل به دیوار بچسبند و بسیاری از آنها در گوشه نصب میشوند. این مورد باعث صرفهجویی در فضای حمامهای کوچک میشود، اما محدودیتهایی در نحوۀ چیدمان سایر تجهیزات حمام ایجاد میکند. درمجموع، انتخاب محل قرارگیری وان توکار به اندازۀ وان ایستاده انعطافپذیر نیست.
- وان ایستاده: این نوع وانها چون از چهار طرف بازند، به فضای بیشتری نسبت به وانهای توکار با اندازۀ مشابه نیاز دارند. از طرفی، آزادی عمل بیشتری در چیدمان حمام به شما میدهند.
نصب:
هر دو نوع وان باید توسط متخصص نصب شوند. عوامل زیادی بر نصب تأثیر میگذارند، از استحکام کف و محل شیرآلات گرفته تا صاف بودن محل قرارگیری وان. وانهای جکوزی به دلیل داشتن موتور، هزینۀ نصب بیشتری دارند.
- وان توکار: نصب این نوع وانها معمولاً زمانبر و پرهزینهتر از خود وان است. نصب شامل لولهکشی اولیه، قراردادن وان، درزبندی، نصب خروجی آب، لبه و درنهایت تکمیل دیوارکشی اطراف وان میشود.
- وان ایستاده: نصب وان ایستاده در مقایسه با وان توکار، بسیار آسان است و جز لولهکشی، کار زیادی ندارد. هزینۀ اصلی نصب، مربوط به شیر وان است که معمولاً به صورت ایستاده در کف نصب میشود. در این صورت، باید کف اطراف لولههای خروجی را نیز تکمیل کرد.
هزینه:
- وان توکار: با وجود افزایش عرضۀ وانهای ایستادۀ ارزانتر، وانهای توکار بهطور کلی گزینۀ مقرونبهصرفهتری محسوب میشوند.
- وان ایستاده: وانهای ایستاده، عموماً گرانتر از وانهای توکار هستند. دلیل این امر پیچیدگی بیشتر ساختار و طراحی ظریفتر آنها است.
بااینحال، هزینۀ وان و نصب آن میتواند بسیار متفاوت باشد. عوامل زیادی مانند اندازه، عمق، جنس وان و اینکه جکوزی باشد یا نه بر قیمت نهایی تأثیر میگذارد.
اضافهکردن دوش:
- وان توکار: وانهای توکار معمولاً به همراه دوش استفاده میشوند، مگر اینکه کنار کابین دوش قرار بگیرند. ایجاد ترکیب وان- دوش با وانهای توکار راحتتر است، اما برخی وانهای پایهدار را هم میتوان به این صورت استفاده کرد.
- وان ایستاده: نصب دوش روی وان ایستاده امکانپذیر است اما ظاهر خوشایندی ندارد و نیازمند پردۀ حمام حلقوی است. برخی وانها یک سردوش دستی کوچک برای آبکشی دارند که اگر برایتان کافی است، مشکلی نخواهید داشت.
نگهداری و نظافت:
نگهداری وان به جنس، اندازه و کاربرد آن بستگی دارد. برای مثال، وانهای جکوزی نسبت به وانهای ساده به مراقبت بیشتری نیاز دارند و برای نظافت وانهای سنگی یا مسی مواد خاصی لازم است.
- وان توکار با دوش: تمیز کردن این وانها به دلیل وجود سطح دیوار بیشتر، زمانبرتر است. اما اگر دوش آنها دستی یا جداشدنی باشد، خود وان را راحتتر میتوان تمیز کرد.
- وان ایستاده: این وانها دیواری ندارند که نیاز به نظافت و نگهداری داشته باشد، اما علاوه بر داخل، باید قسمت بیرونی آنها را نیز تمیز کرد. همچنین چون اکثر این وانها سردوش دستی ندارند، تمیز کردن داخل آنها کمی سختتر است.
نگهداری وسایل:
- وان توکار: به دلیل وجود دیوارهها، میتوان برای وان قفسه نصب کرد. همچنین، دارای لبههایی برای قرار دادن شامپو، صابون و… است.
- وان ایستاده: لبۀ باریک این وانها فضایی برای نگهداری وسایل باقی نمیگذارد و چون معمولاً وسط حمام قرار میگیرند، امکان نصب قفسه روی دیوار وجود ندارد. البته میتوانید با خرید سبد چرخدار یا سینی مخصوص وان، این مشکل را برطرف کنید.
لولهکشی:
- وان توکار: بسیاری از حمامها از قبل لولهکشی لازم برای وان توکار را دارند. در وانهای توکار، لولهکشی زیر خود وان قرار میگیرد و از دید پنهان است.
- وان ایستاده: لولهکشی برای وانهای ایستاده میتواند کمی پیچیده باشد و معمولاً نیاز به لولهکشی جدید دارند. همچنین، پنهان کردن لولهکشی وانهای ایستاده دشوار است.
طراحی و سبک:
- وان توکار: شاید ندانید اما وانهای توکار مدرن در شکلها و اندازههای مختلفی عرضه میشوند! براساس یک نظرسنجی اخیر، محبوبترین شکل برای وانهای توکار، مستطیل است، زیرا ظاهری مدرن ارائه میدهد که بهخوبی با طراحیهای امروزی مطابقت دارد.
برخی از سبکهای رایج وان توکار، شامل وانهای Alcove، گوشهای و Drop-in است. وانهای Alcove بین سه دیوار نصب میشوند، در حالی که وانهای گوشهای کاملاً در گوشههای حمام قرار میگیرند. وانهای Drop-in تا حدی در کف یا سکویی فرو میروند و به آنها حسی منحصربهفرد و لوکس میبخشند.
- وان ایستاده: وانهای ایستاده در اشکال، اندازهها، رنگها و متریالهای مختلفی عرضه میشوند. شما میتوانید از میان سبکهای کلاسیک پایهدار یا طرحهای مدرن بیضیشکل و… انتخاب کنید. ارزیابی فضای موجود برای وان حمام نیز ضروری است تا بتوانید وانی با اندازۀ مناسب انتخاب کنید.
مزایا و معایب وان ایستاده
وانهای ایستاده به دلیل مزیتهایشان، در سالهای اخیر محبوبیت روزافزونی داشتهاند.
مزایا:
- گزینههای طراحی متعدد
- ظاهر مجلل و متمایز
- نصب آسان و کمهزینه بدون نیاز به اتصال به دیوار
- امکان قرارگیری در هر جای حمام
معایب:
- قیمت بالاتر
- طراحی و ساخت پیچیدهتر
- احتمال نیاز به کف حمام تقویتشده
- نداشتن محلی برای نگهداری وسایل حمام
- گزینههای کمتر برای حمامهای کوچک
- دشواری حمامکردن کودکان و حیوانات خانگی
- سختی نصب دوش و پردۀ دوش
- نظافت سختتر
مزایا و معایب وان توکار
وان حمام توکار نیز دارای مزایا و معایبی است.
مزایا:
- انطباقپذیری با اندازه و شکل حمام
- ویژگیهای اضافی مانند جت یا گزینههای گرمایش
- سهولت نظافت
- مناسب برای حمامهای کوچک
- امکان اضافهکردن دوش
- داشتن فضای مناسب برای نگهداری وسایل
- مقرونبهصرفه بودن
معایب:
- نصب پیچیدهتر و گرانتر به دلیل نیاز به لولهکشی و کارهای ساختمانی
- محدودیت در چیدمان حمام
- محدودیت در انتخاب مصالح و سبک
در نهایت، همه چیز به خود شما بستگی دارد
اگر فضای کافی دارید، ظاهر وان ایستاده را میپسندید و حاضرید معایب آن را نادیده بگیرید، این وان زیبا را انتخاب کنید. اما اگر به دنبال سادگی و کاربردی بودن وان هستید، تنوع زیادی از وانهای توکار وجود دارد که میتوانید متناسب با ترجیحات و شرایط خود یک گزینه را انتخاب کنید.
امیدواریم مطلب تفاوت وان توکار و ایستاده، نکات مفیدی برای تصمیمگیری شما ارائه کرده باشد.